Görür'den Bakan Kurum'a deprem itirazı! “Bu zon milyonlarca sene daha deprem üretecek”

Prof. Dr. Naci Görür, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Kahramanmaraş'la ilgili açıkladığı 'yerleşime uygunluk' raporuna itiraz etti. Görür, Bakan Kurum'a hitaben, "O bölgede Hatay'dan Adıyaman'a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil," ifadelerini kullandı.

Görür'den Bakan Kurum'a deprem itirazı!  “Bu zon milyonlarca sene daha deprem üretecek”

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Kahramanmaraş fay etüt raporuna itirazda bulundu. 

Bakan Kurum’un bazı fay zonlarının deprem üretme potansiyeli bulunmadığı ve bu nedenle 'fay sakınım zonu' oluşturulmasına gerek olmadığı yönündeki ifadelerine yanıt veren Görür, "O zonda Hatay’dan Adıyaman’a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil" dedi.

Görür, açıklamasında şunları vurguladı:

 "Sayın Bakan, Maraş bölgesini ve Londra’da incelenen örnekleri değerlendirirken, yerleşime uygunluktan söz ediyor. Ancak bu bölge bir levha sınırı. Bu sınırlar, yaklaşık 13,6 milyon yıldır deprem üretmeye devam ediyor ve daha milyonlarca yıl boyunca bu durum sürecek. Ölüdeniz Fayı ile Doğu Anadolu Fayı bu levha sınırını temsil ediyor ve bu faylar, 6 Şubat depremlerinde kırıldı."

Ayrıca, Arap Levhası üzerindeki kenar faylarının henüz kırılmadığını belirten Görür, "Bu dar zonda hangi fay kırılırsa, hasar verir. Fay analizlerine devam etmeli ve bu sınırdaki yerleşim alanlarına özen göstermeliyiz. Burası özel bir bölge; özel planlama, mimari, inşaat teknolojisi ve yapı malzemeleri gerektiriyor. Klasik bina yapma yaklaşımı burada geçerli değil. İşini bilen uzmanlarla çalışmak şart. Doğa koşullarını değiştiremeyeceğimize göre, tek şansımız özgün inşaat ve malzeme teknolojileri. Eğer bu konuda gerekli adımları atmazsak, bugünkü acılarımızı gelecek nesillere miras bırakmış oluruz." ifadelerini kullandı.

 

Görür'den Bakan Kurum'a deprem itirazı! “Bu zon milyonlarca sene daha deprem üretecek”

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.